Kuchyně Malé spotřebiče

Test a recenze 6 nejlepších zavařovacích hrnců

Nejlepší zavařovací hrnce Zavařování patří k tradičním a stále oblíbeným způsobům uchovávání potravin a surovin, které nemáme možnost spotřebovat čerstvé. Dnes si samozřejmě zavařeniny všeho druhu můžeme koupit již hotové – v takovém případě ale nemáme žádnou kontrolu nad kvalitou a složením výrobku. Musíme prostě brát to, co je. Bez ohledu na množství přidaného cukru nebo jiných nezdravých látek.

Domácí zavařování naproti tomu zajistí, že veškeré produkty budou podle našeho gusta. A protože není důvod neusnadnit si práci s pomocí „moderní“ technologie – připravili jsme pro vás výběr šesti nejlepších zavařovacích hrnců.

S elektrickým zavařovacím hrncem můžete tepelnou úpravou sterilizovat ovoce i zeleninu, ale také například houby, nebo dokonce maso. Hrnce je obvykle možné použít také na vaření polévky nebo guláše, případně mohou sloužit jako objemné várnice na čaj, svařák nebo třeba grog – výpustní ventil pak usnadní dávkování nápoje.

Do recenze a testu zavařovacích hrnců jsme vybrali výrobky z různých cenových kategorií, aby si mohli vybrat začátečníci i nároční uživatelé. Pokud s těmito zařízeními zatím nemáte žádné zkušenosti, jistě se vám bude hodit i průvodce nákupem, který vás čeká na konci testu. Dozvíte se, podle čeho hrnec vybírat; jaké parametry jsou důležité a co znamenají a řadu dalších rad a informací, které vám pomohou vybrat si co nejlépe.

Test nejlepších zavařovacích hrnců podle redakce

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Domo DO42325PC
Nejlepší dle srovnání
Objem: 27 l
Příkon: 2000 W
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2900 KčČíst recenze
#2Professor ZVH 272
Dobrý poměr cena / výkon
Objem: 27 l
Příkon: 1800 W
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1600 KčČíst recenze
#3Hyundai PC 200
Objem: 27 l
Příkon: 1800 W
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1900 KčČíst recenze
#4Sencor SPP 2100
Objem: 27 l
Příkon: 1800 W
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1800 KčČíst recenze
#5Vigan Mammoth ZH27DGX
Objem: 27 l
Příkon: 1800 W
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3000 KčČíst recenze
#6KOVO HB Hrnec 20 l
Objem: 20 l[usr 4 text="true" tooltip="true"]450 KčČíst recenze

Jak vybrat zavařovací hrnec?

V testu jste se mohli seznámit s šesticí zavařovacích hrnců, které patří u nás k nejoblíbenějším. Pokud zatím nejste rozhodnuti, jaký model bude pro vás ideální – může vám pomoci náš průvodce. Najdete v něm rady, tipy a informace, díky kterým si budete schopni ujasnit, co přesně potřebujete a co máte v sortimentu hledat.

Jaký je tedy nejlepší elektrický zavařovací hrnec?

  1. Domo DO42325PC
  2. Professor ZVH 272
  3. Hyundai PC 200
  4. Sencor SPP 2100
  5. Vigan Mammoth ZH27DGX
  6. KOVO HB Hrnec 20 l – jako tip na klasický zavařovací hrnec

Kdy koupit zavařovací hrnec?

První a nejdůležitější otázka je poměrně jasná. Má vůbec smysl si hrnec kupovat? V případě, že zavaříte pár sklenic za rok, bude možná investice do speciálního hrnce relativně zbytečná. Několik lahví lze tepelně ošetřit i v běžném hrnci – někteří lidé pak využívají troubu, nebo dokonce myčku na nádobí!

Pokud ale zavařujete větší množství surovin, případně častěji; anebo chcete hrnec využívat i na jiné účely (např. jako várnici na přípravu a přechovávání velkého množství polévek, omáček, gulášů nebo teplých nápojů), pak se jeho pořízení jistě vyplatí.

V elektrickém zavařovacím hrnci můžete mít neustále pod kontrolou optimální teplotu a vařit můžete tedy i při nízkých teplotách (pošírování), což odpovídá moderním trendům vaření a zajistí zachování většího množství živin v surovinách. Uvařené pokrmy či nápoje navíc můžete potřebný čas udržovat ohřáté při stálé teplotě.

Elektrický vs. klasický zavařovací hrnec?

Klasický zavařovací hrnec

Klasický zavařovací hrnec Začněme klasickou variantou. V tomto případě jde v podstatě o normální hrnec o velkém objemu, který navíc může být vybaven roštem na sklenice, teploměrem a vhodným pouzdrem pro jeho umístění. Zavařujete pak na klasickém sporáku. Teplotu hlídáte sami na teploměru a stejně tak i čas.

Výhodou je, že máte veškeré „ovládání“ ve vlastních rukou a nemusíte se spoléhat na automatiku, což může někomu vyhovovat. Předností je také velmi nízká cena těchto hrnců, které vás i s teploměrem přijdou běžně jen na pár set korun.

Elektrický zavařovací hrnec

Elektrický zavařovací hrnec Doba samozřejmě pokročila a spousta lidí raději přenechá nějaký díl práci technice. Je to pohodlnější a většinou i přesnější. Základní schopností elektrického zavařovacího hrnce je udržování stabilní teploty pomocí termostatu a čidla umístěného uvnitř nádoby. Zpravidla je taky k dispozici možnost načasování doby zavařování. Vy tak nemusíte hrnec hlídat – sám udržuje teplotu a po dokončení procesu se i sám vypne.

Elektrický zavařovací hrnec tedy zajišťuje komfort a přitom je jeho ovládání velmi jednoduché. Má navíc vlastní topné těleso, takže nepotřebujete sporák nebo jiný externí zdroj tepla. Potřebujete ale přístup k elektrické energii.

Co je u zavařovacích hrnců důležité?

Většina zavařovacích hrnců je si co do parametrů značně podobná. Hlavní roli při rozhodování tak můžou hrát spíše faktory, které se od výrobce ani nedozvíte (jako je zejména kvalita zpracování). Pojďme se nicméně podívat na zásadní údaje.

Objem hrnce

Jednou z hlavních výhod zavařovacího hrnce je velký objem a možnost tepelné sterilizace většího množství sklenic najednou. Zdaleka nejoblíbenější jsou hrnce s vnitřním objemem 27 l, který je pro domácí použití zcela dostačující. Vleze se do něj běžně cca 22 sklenic o objemu 0,75 l nebo 14 sklenic litrových. Setkat se výjimečně můžete i s většími hrnci o objemu 29 l, ale často také s menšími (a to i výrazně).

Výpustní ventil

Výpustní ventil je součástí většiny elektrických zavařovacích hrnců a slouží k pohodlnému vypouštění vody a případně k čepování teplých nápojů. Přítomnost ventilu není nezbytná, ale usnadní vám práci. Právě ventil ale bývá častou slabinou mnoha výrobků. Stává se, že je nekvalitně zpracován, nevhodně umístěn (příliš vysoko nebo zaclání u ovládacího panelu) nebo má příliš slabý průtok.

Materiál

Materiál hrnce významně ovlivňuje jeho životnost i další vlastnosti, ale také cenu. Levnější hrnce jsou smaltované. Mohou být dostačující, ale trvanlivost povrchu je nižší. Nerezové hrnce jsou dražší, ale vydrží déle a povrch je mnohem hygieničtější a lépe se udržuje v čistotě.

Bezpečnostní pojistka

Při výběru hrnce byste se měli rozhodně ujistit, že disponuje ochranou proti přehřátí a taky pojistkou proti další činnosti v případě, že je vody v hrnci málo nebo se zcela vyvaří. Tato pojistka zajistí, že hrnec může odvádět svou práci skutečně samostatně s nejmenším možným dohledem a bez zvýšeného rizika.

Časovač

Naprostá většina elektrických zavařovacích hrnců disponuje časovačem, který hrnec vypne za doprovodu zvukového signálu po uplynutí nastavené doby. Maximum je zpravidla 120 minut. Minimum obvykle 0-20 minut. Samozřejmě můžete vždy využít i druhý režim „neomezeného“ vaření, kdy čas hlídáte sami.

Termostat

Taky termostat je standardním a zásadním vybavením elektrického hrnce. Umožňuje nastavení požadované teploty vody a její automatické udržování. Termostaty jsou zpravidla plynule nastavitelné až na teplotu 100°C. Minimální teplota je většinou 30-50°C.

Displej

Displej není zdaleka přítomen u každého hrnce. Představuje spíše nadstandardní výbavu, která zvyšuje komfort a přesnost používání. Na displeji můžete obvykle kontrolovat především aktuální teplotu a stav odpočtu.

Zavařovací hrnec vs. alternativy

Zavařovat se samozřejmě dá nejenom ve speciálním hrnci, existuje celá řada domácích metod, u nichž vystačíte s běžnými pomůckami a spotřebiči, které má doma většinou skoro každý. Velmi oblíbené je například zavařování v troubě.

Zavařování v troubě

Při této metodě se sterilizované sklenice rozloží na pečicí plech, ve kterém je cca 1-2 cm vody. Sklenice by měly mít prostor, neměly by se dotýkat krajů plechu ani sebe navzájem. Proti přehřátí skla můžete použít i navlhčené noviny (více vrstev), které na sklenice umístíte. Zavařování v klasické elektrické nebo plynové troubě trvá cca hodinu a půl hodiny ještě necháváte sklenice dojít ve vypnuté troubě.

  • Výhody: Nepotřebujete speciální náčiní, stačí běžná trouba
  • Nevýhody: Zavařování je náročnější a nešetrné, hrozí přehřátí skla či víček, je třeba trochu experimentovat, než najdete správné teploty. Výsledky jsou oproti zavařování v hrnci poněkud nejisté. Taky spotřeba energie bude výrazně vyšší (u elektrických trub).

Zavařování v mikrovlnce

Zavařovat se dá i v mikrovlnce. Ovšem její objem je poměrně omezený a musíte počítat s tím, že běžné mikrovlnky nepojmou mnoho sklenic. Pokud máte velké sklenice (0,7 l), možná budete muset zavařovat po jedné nebo po dvou. Menší se vejdou třeba tři, možná víc, rozestavte je vždy po obvodu talíře. Výhodou je poměrně rychlé zavařování.

Co lze zavařovat?

Zavařování patří k tradičním metodám konzervace a tímto způsobem lze ošetřit skoro jakoukoli surovinu.

  • Ovoce – Ovoce je zřejmě nejoblíbenější surovina pro zavařování. Zavařením můžete zužitkovat a uchovat ve šťavnaté podobě úrodu, kterou nestihnete spotřebovat čerstvou. Vytvořit můžete kompoty, ale i džemy, marmelády apod.
  • Zelenina – Ze zeleniny patří k oblíbeným adeptům na zavaření okurky, ale taky např. papriky, zelí, cibule a další. Rajčata můžete zavařit celá nebo v podobě domácího protlaku. Ze zeleniny lze vytvářet i různé směsi, třeba na způsob známé „Kunovjanky“.
  • Maso – Maso lze také zavařovat, ačkoli to není v domácím prostředí tak časté. Použít lze prakticky všechny druhy. Zavařovat lze syrové (bez kosti, lepší je libové), ale i pečené nebo dušené maso. Použít lze zavařovačky i speciální plechovky.
  • Uzeniny – Uzeniny lze taky zavařovat, ale týká se to hlavně domácích výrobků. Zavařované uzeniny je nedříve nutné tepelně opracovat a nesmí obsahovat mouku či strouhanku.
  • HoubyHouby lze nejen sušit, ale taky zavařovat.
  • Polévky, guláše a jiná jídla – Zavařovat lze i „hotovky“ a prodloužit tak jejich trvanlivost. Pro tento účel jsou vhodná především jídla jako guláše, polévky, omáčky, leča apod. Ale pozor – nesmí jít o jídla zahušťovaná moukou (jíškou, zásmažkou), ta může způsobit rychlé zkysnutí.

Cena elektrických zavařovacích hrnců

Kolik může stát kvalitní zavařovací hrnec? Pojďme se podívat na tři základní cenové relace.

✅ Zavařovací hrnce do 1000 Kč

Nejlevnější sorta hrnců, kde ještě výběr není velký a zahrnuje především klasické plechové hrnce a pár menších, elektrických variant. Vhodné pro velmi nenáročné zájemce.

✅ Zavařovací hrnce do 3000 Kč

Největší výběr a drtivá většina nejprodávanějších zavařovacích hrnců. V této cenové relaci si pravděpodobně vybere naprostá většina zájemců, alespoň pokud jde o domácí zavařování.

✅ Zavařovací hrnce nad 3000 Kč

Vysoko objemové, špičkově vybavené i zpracované hrnce. Jde především o modely pro náročné použití.

Nejlepší značky zavařovacích hrnců

Které značky se mohou pochlubit sortimentem kvalitních zavařovacích hrnců?

  • DOMO – Oblíbená belgická značka, která nabízí vynikající poměr ceny a kvality. Hrnce jsou skvěle hodnocené.
  • Sencor – Domácí výrobce, který se těší značné popularitě. I mezi zavařovacími hrnci má několik solidních a dobře vybavených kousků, často i za dostupné ceny.
  • Professor – Kvalita, rozumná cena, spolehlivost a dobré hodnocení. Hrnce této značky mají co nabídnout.
  • Bielmeier – Tato značka nabízí dostupnější, ale i špičkové modely hrnců, patří mezi osvědčené výrobce.

RECENZE TOP zavařovacích hrnců

# Domo DO42325PC (od 2900 Kč)

To nejlepší na trhu podle nás

 Recenze Domo DO42325PC  První místo jsme se rozhodli udělit výrobku belgické značky DOMO. Jedná se o hrnec s označením DOMO DO 42325, který nabízí vynikající poměr ceny a kvality a patří k vůbec nejkvalitnějším a nejprodávanějším zavařovacím hrncům, které jsou u nás k dostání.

Tento pěkný, nerezový kousek si určitě oblíbíte a odvede pro vás spoustu práce. Použít jej můžete samozřejmě pro zavařování ovoce a zeleniny, ale například i masa nebo pro vaření polévek, gulášů či nápojů jako čaj nebo svařené víno (disponuje výpustním ventilem pro pohodlné nalévání).

Samotný proces je velmi jednoduchý a nevyžaduje od vás prakticky žádné zasahování nebo námahu. V hrnci je umístěno odolné teplotní čidlo, pomocí kterého je udržována stálá vnitřní teplota (s přesností na 1°C). Nastavit můžete rozmezí od 30 do 100 stupňů. K tomu slouží ovládací panel s LCD displejem, díky němuž budete mít dokonalý přehled o teplotě i době trvání. Čas zavařování můžete nastavit na dobu 1-120 minut a po dokončení programu budete informováni zvukovým signálem. Samozřejmě můžete taky nastavit neomezenou dobu a délku zavařování hlídat sami.

Velice potěší objem hrnce – a to 27 litrů. Použít jej tedy můžete na více než 20 zavařovaček s objemem 0,75 l a ještě k nim můžete přidat několik malých, půllitrových. Přístroj je vybaven i pojistkou proti vaření bez vody nebo s nedostatečným množstvím vody. Příkon zařízení je 2000 W, hmotnost bez obsahu 5,5 kg.

Co potěší

  • Vysoce kvalitní zavařovací hrnec
  • Velký objem 27 litrů
  • Výpustní ventil umožňuje použití coby várnice na nápoje
  • Automatický program se zvukovým signálem
  • Udržuje stálou nastavenou teplotu s odchylkou max. 1°C
  • Nerezové provedení a nízká hmotnost

Co zamrzí

  • Ventil protéká poněkud pomalu

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 2900 Kč

Koupit v obchodě

# Professor ZVH 272 (od 1600 Kč)

 Recenze Professor ZVH 272  Značka Professor je oblíbený výrobce cenově dostupného, nicméně kvalitního vybavení kuchyně a domácnosti. Součástí nabídky této značky je i zavařovací hrnec ZVH 272. Kromě toho, že si tento model vysloužil v naší recenzi zavařovacích hrnců krásné druhé místo, je taky držitelem ocenění „Produkt roku“ v anketě portálu Heureka.cz za rok 2015.

Opět se můžete těšit na univerzální využití, včetně možnosti vaření a stáčení teplých nápojů pomocí ventilu. Taky objem je stejný jako u předchozího modelu – tedy 27 l. Váha je ale o něco vyšší, jelikož Professor ZVH 272 je smaltovaný.

Snadné nastavení a kontrolu umožňuje i zde panel s modře podsvíceným LCD displejem. Rozsah teplot je 30-100°C a lze nastavit automatický program na 0-120 minut.

Součástí tohoto modelu, který disponuje příkonem 1800 W, je plastové víko a zavařovací rošt. Vybaven je také pojistkou proti přehřátí nebo ohřívání bez vody. Jde o velmi kvalitní kus, který je přitom cenově dostupný a ocení jej i náročnější uživatelé zavařující větší množství.

Co potěší

  • Výhodná cena
  • Velký objem
  • Automatický program
  • Automatické udržování teploty (30-100°C)
  • LCD displej
  • Výpustní ventil

Co zamrzí

  • Delší doba nahřívání na požadovanou teplotu
  • Plastový a výše umístěný ventil

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.9 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1600 Kč

Koupit v obchodě

# Hyundai PC 200 (od 1900 Kč)

 Recenze Hyundai PC 200 P od značkou Hyundai by asi zavařovací hrnec hledal málokdo. Vězte ale, že za velice příznivou cenu nabízí tento výrobce kvalitní model s velkým objemem (27 litrů) a solidní výbavou.

Hyundai PC 200 je smaltovaný hrnec, přesto se jeho hmotnost drží pod 6 kilogramy. I u tohoto kousku můžete očekávat přítomnost časového spínače nastavitelného od 20 do 120 minut se zvukovým signálem. Samozřejmostí je i termostat, který bude udržovat teplotu v rozmezí 50-100°C a možnost víceúčelového použití.

Opět je součástí i výpustní ventilek, který usnadňuje vyprazdňování hrnce nebo může být použit pro stáčení teplých nápojů. K hrnci dostanete ovšem i rošt o průměru 32,5 cm. Příkon tohoto modelu činí 1800 W a je vybaven pojistkou proti přehřátí nebo vaření na prázdno. Jedná se o kvalitní výrobek zcela dostačující pro běžné domácí použití – navíc za dobrou cenu.

Co potěší

  • Velký objem
  • Automatický program (do 120 minut)
  • Výpustní ventil
  • Příznivá cena

Co zamrzí

  • Kratší napájecí kabel
  • Plastový ventil s nízkým průtokem
  • Bez displeje

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.9 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1900 Kč

Koupit v obchodě

# Sencor SPP 2100 (od 1800 Kč)

 Recenze Sencor SPP 2100  Spotřebiče domácí značky Sencor jsou u nás velmi oblíbené a výjimkou není ani tento cenově velmi dostupný zavařovací hrnec, který splňuje všechny požadavky pro běžné, pohodlné a bezpečné domácí použití při zavařování nebo i vaření.

Opět se jedná o model smaltovaný se štědrým objemem 27 litrů a příkonem 1800 W. Ani tentokrát nechybí výpustní ventil a zavařovací rošt.

Sencor SPP 2100 nabízí možnost plynulé regulace teploty v rozmezí 30-100°C a disponuje dvěma standardními režimy – tedy časovým spínačem v rozmezí 20-120 minut a režimem nepřetržitého chodu, kdy si o ukončení zavařování rozhodnete sami.

Bezpečný provoz je zajištěn ochranou proti přehřátí a chodu naprázdno. Tento zavařovací hrnec představuje solidní standard a splňuje všechny požadavky, které jsou pro pohodlné a bezpečné používání zapotřebí.

Co potěší

  • Výhodná cena
  • Velký objem
  • Automatické udržování teploty i časovač
  • Výpustní ventil

Co zamrzí

  • Bez displeje
  • Pomalejší nahřívání

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.8 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1800 Kč

Koupit v obchodě

# KOVO HB Hrnec 20 l (od 450 Kč)

 Recenze KOVO HB Hrnec 20 l  Poslední místo v testu zavařovacích hrnců patří velmi levnému, základnímu modelu KOVO HB 20 l.

Tento pozinkovaný 20litrový hrnec není nijak automatizován. Nejde totiž tentokrát o elektrický spotřebič. Mnoho lidí však ani dnes nedá na klasické zavařovací hrnce dopustit a tento výrobek je proto stále velmi prodávaný. Své místo v testu si tedy jistě zaslouží.

Abyste s hrncem mohli efektivně zavařovat, budete potřebovat pouzdro na teploměr a teploměr, na kterém budete hlídat teplotu. Toto příslušenství (stejně jako rošt) zpravidla není součástí výrobku a je třeba ho dokoupit zvlášť.

Tento hrnec ocení zastánci tradičního způsobu zavařování, kteří příliš nevěří automatickým technologiím, anebo uživatelé hledající pro zavařování velmi levné řešení.

Co potěší

  • Kvalitní, odolné provedení
  • Velmi nízká cena

Co zamrzí

  • Není automatický, nutno hlídat teplotu
  • Menší objem

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 450 Kč

Koupit v obchodě
Doufáme, že jsme vám pomohli nebo vás alespoň inspirovali při výběru nového zavařovacího hrnce. Pokud ano, budeme rádi za vaši zpětnou vazbu, zkušenost, recenzi, srovnání či hodnocení vámi zakoupeného produktu. Učinit tak můžete v komentářích, níže na této stránce. Možná právě váš názor pomůže ostatním s výběrem kvalitního hrnce na zavařování potravin na trhu.
0 Sdílení

Lukáš Pavelka

Připravuji pro vás recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházím zahraniční testy, čtu recenze zákazníků a oslovuji odborníky v oboru, abych vás inspiroval při vašich nákupech.
O nás | Spolupráce

Přidat komentář

Klikněte sem pro zanechání komentáře