Velké spotřebiče

Test 8 nejlepších mrazáků (pultové + šuplíkové): Recenze & Jak vybrat

Nejlepší mrazáky

Jak vybrat nejlepší mrazák do domácnosti? V dnešním článku se tento problém pokusíme zevrubně rozebrat a poradíme vám, na jaké parametry se zaměřit a podle jakých kritérií vybírat. Mrazák je důležitou součástí zřejmě každé domácnosti stejně jako lednice. Může mít ale různé podoby, výkon nebo vybavení. Při výběru je nutné postupovat krok po kroku a hledat ideální řešení podle vlastních požadavků a nároků domácnosti – a samozřejmě i podle finančních možností.

Mrazák dokáže uchovat potraviny několik měsíců (výjimečně i déle než rok) zamrazené na teplotu hluboko pod nulou. Bez tohoto výkonných zařízení se málokdo obejde, ale je nutné zvážit i to, že jejich spotřeba energie není zrovna zanedbatelná. Volbu správného modelu i objemu je třeba pečlivě zvážit. Příliš velký mrazák budete nadarmo sponzorovat, malý model zase nemusí dostačovat vašim potřebám.

Moderní mrazáky mohou nabídnout úspornější provoz a taky různé funkční prvky a vylepšení. I o těch bude v našem návodu řeč. Kromě informací a rad, které vám přineseme zde, však určitě využijte i jiné zdroje. Velmi zajímavé a užitečné poznatky najdete například přímo v uživatelských recenzích mrazáků na internetu – dozvíte se detaily o výhodách a nevýhodách konkrétních modelů. Ještě podrobnější informace pak poskytnou odborné testy.

Nejlepší mrazáky na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
Pultové mrazáky
#1Beko HSA 29530

Energ.třída: A++
Vnitrní objem: 284 l
Mrazicí výkon: 17 kg/24h
Akumulační doba: 67 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]8990 Kč Číst recenze
#2Electrolux EC2233AOW1
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 223 l
Mrazicí výkon: 20 kg/24h
Akumulační doba: 53 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]9990 Kč Číst recenze
#3Whirlpool WHM 22113
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 215 l
Mrazicí výkon: 20 kg/24h
Akumulační doba: 60 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]7990 Kč Číst recenze
#4ZANUSSI ZFC21400WA
Energ.třída: A+
Vnitrní objem: 210 l
Mrazicí výkon: 14 kg/24h
Akumulační doba: 28 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]6890 Kč Číst recenze
Šuplíkové mrazáky
#1SIEMENS GS54NEW40
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 353 l
Mrazicí výkon: 22 kg/24h
Akumulační doba: 25 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]15990 Kč Číst recenze
#2BEKO RFSA 240 M21W
Energ.třída: A+
Vnitrní objem: 215 l
Mrazicí výkon: 14 kg/24h
Akumulační doba: 16 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]6490 Kč Číst recenze
#3BOSCH GSN54AW45
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 323 l
Mrazicí výkon: 22 kg/24h
Akumulační doba: 25 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]16990 Kč Číst recenze
#4Liebherr GP 1486
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 104 l
Mrazicí výkon: 11 kg/24h
Akumulační doba: 32 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]10490 Kč Číst recenze

Jak vybrat mrazák do domácnosti

V následujícím návodu se zaměříme na všechny důležité aspekty výběru mrazáku. Začneme základními konstrukčními variantami a jejich popisem, podíváme se na podstatné technické parametry a specifikace i další vlastnosti. Řekneme si taky něco o používání a údržbě mrazáků a o zacházení s mraženými potravinami, což jsou věci, ve kterých lidé i dnes často chybují. Přitom mohou ohrozit nejen životnost zařízení, ale i vlastní bezpečnost a zdraví.

Přineseme vám opět i přehled základních cenových skupin a představíme několik oblíbených a osvědčených značek výrobců mrazáků.

jak vybrat mrazák

Základní typy mrazáků

V našem návodu se zaměříme především na výběr mrazáků pro domácnost. Pro tyto účely se nejvíce uplatňují mrazáky šuplíkové nebo kombinované (mrazák je součást chladničky). Pultové mrazáky jsou běžnější v komerčním prostředí (restaurace, obchody apod.). Přesto mohou najít místo i v domácím prostředí.

Pultové mrazáky

Pultové neboli truhlicové mrazáky jsou na první pohled rozeznatelné podle horního otevírání (jako u truhly). V bytech se s takovými mrazáky setkáte poměrně málokdy, jde většinou o modely s vysokou kapacitou, které taky zabírají větší množství prostoru a nelze je složit pod nebo nad lednici jako mrazák šuplíkový.

Pultové mrazáky mohou být ale ve větších domácnostech a domech například ve sklepě nebo v jiných vhodných prostorách. Větší rodiny, které zamrazují značné zásoby, jejich kapacitu jistě využijí. Taky může jít o vhodné řešení např. na chatu, chalupu apod. Běžně se s těmito mrazáky setkáte v hospodách, restauracích a prodejnách potravin.

Potraviny jsou v těchto mrazácích uloženy většinou v drátěných koších nebo volně položeny. Vzhledem k hloubce a většímu objemu mrazáku, může být přehlednost uskladnění poněkud nižší než u šuplíkových modelů. Na druhou stranu nebudete mít problém uložit i velké kusy surovin, které byste do šuplíkového modelu nevměstnali.

Pultové provedení má ještě další neopomenutelné výhody. Tyto mrazáky jsou energeticky efektivnější a úspornější – může za to i lepší izolace. Ta se taky postará o delší zachování nízké teploty v případě výpadku proudu. Cena pultových mrazáků bývá taky nižší, pokud jde o poměr ceny, objemu a výkonu.

Šuplíkové mrazáky

Šuplíkové mrazáky jsou zřejmě nejoblíbenější řešení do kuchyní menších i středně velkých nebo větších domácností. Běžné jsou zejména v bytových domech, kde nejsou pro umístění pultového mrazáku vhodné podmínky. Tyto mrazáky jsou taky označovány jako skříňové.

Otevírají se zepředu a potraviny jsou umístěny většinou v plastových boxech (šuplících). Můžete díky tomu dobře oddělit zeleninu a ovoce od mas apod. Zároveň budete mít dobrý přehled a nemusíte přehrabovat celý mrazák, pokud hledáte jednu věc. Stačí vytáhnout správný šuplík.

Šuplíkové mrazáky můžete umístit nad nebo pod lednici a šetřit tak prostor v kuchyni. Existují i vestavné modely těchto mrazáků, které jsou spojeny s kuchyňskou linkou. Šuplíkové mrazáky mívají oproti pultovým menší objem a jsou taky dražší, což jsou dvě zásadní nevýhody. Většina domácností přesto sáhne právě po tomto řešení.

Kombinované mrazáky

Řeč je samozřejmě o mrazácích, které jsou součástí lednice. Toto řešení je velmi populární, běžné a dá se říct, že v mnoha případech i praktické. Mrazák coby součást lednice je šuplíkový a bývá umístěn ve spodní části. Další možností je malý přihrádkový mrazák pod „stropem“ lednice – to se týká malých modelů lednic.

Mrazáky, které jsou součástí lednic, disponují spíše středně velkým až menším nebo velmi malým (přihrádkové řešení) prostorem. Proto jsou řešením především pro menší domácnosti. Výjimkou může být mrazák v rámci tzv. „amerických“ dvoudvéřových lednic. V takovém případě bývá kapacita poměrně vysoká.

Teplota v mrazáku

Pokud jde o optimální teplotu uvnitř mrazáku, zdroje se prakticky shodují na hodnotě 18°C pod nulou. Toto doporučení nahrazuje starší tvrzení, kdy se počítalo s optimální teplotou pouze 10°C pod nulou. Dnes už víme, že nižší teplota je pro mražené potraviny výhodnější.

Potraviny vydrží při teplotě – 18° déle, a dokonce si uchovají podstatně více cenných látek, jako jsou vitamíny a minerály, které se uchováváním vždy postupně ztrácejí. Moderní mrazáky určené pro dlouhodobé uskladnění potravin tedy pracují obvykle právě při této minimální teplotě. Ale pozor! Zdaleka ne vždy ji stabilně udržují po celém svém objemu.

Roli hraje kvalitě izolace, ale i četnost otevírání a taky forma distribuce studeného vzduchu. Z tohoto hlediska jsou na tom velmi dobře mrazáky s funkcí rovnoměrného proudění vzduchu.

Mrazicí výkon

Tento parametr udává, jaké množství potravin je mrazicí zařízení schopné zmrazit na cílovou teplotu za 24 hodin. Jde o důležitý parametr zejména v případě, že do mrazáku často vkládáte naráz větší množství surovin. Rychlost zmrazení je důležitá pro dlouhodobé uchování potravin a zachování co největšího množství živin. Rozpětí této hodnoty je poměrně značné. U některých mrazáků je to jen několik kg za 24 hodin, u některých i 30 a více kg za stejnou dobu. Pokud je mrazicí výkon okolo 15-20 kg za 24 h, jde už mluvit o velmi solidní hodnotě. Tento údaj nepřímo informuje i o kvalitě izolace mrazáku.

Akumulační doba

S úrovní izolace mrazáku zásadně souvisí i tento údaj. Ten nám říká, jak dlouho vydrží uložené potraviny zmrazené v případě, že je odstaven od zdroje energie. Tedy zejména při výpadku elektrického proudu nebo v podobných situacích.

Akumulační doba může být u malých mrazáků jen několik málo hodin. Velmi kvalitní mrazáky s vynikající izolací dosahují akumulační doby i 48 hodin nebo více. Pro běžné domácí použití však stačí, když se zaměříte na modely s akumulační dobou alespoň okolo 15 kg.

Objem mrazáku

Tento údaj patří k vůbec nejdůležitějším, ale jsou zde obrovské rozdíly. Velmi malé volně stojící nebo kombinované mrazáky, a zejména miniaturní přihrádkové mrazáky, mohou dosahovat kapacity jen několik litrů až několik desítek litrů. Rozměrné samostatné šuplíkové i pultové mrazáky nabídnou klidně i 200litrovou kapacitu nebo ještě mnohem vyšší (u pultových i 500 a více l).

Tyto údaje jsou ale poněkud abstraktní a člověk si těžko představí, zda bude kapacita dostatečná, malá nebo zbytečně velká. Požadavky jsou ale velmi individuální, a proto jsou veškerá doporučení jen opravdu silně orientační. Pohybují se od cca 25 až po 60 litrů na osobu.

Třída mrazení

Jaké minimální teploty mrazák dosahuje? To se dozvíte z energetického štítku, na kterém je označena třída mrazení. Někdy se setkáte i s pojmem mrazicí výkon. Tato hodnota se udává počtem hvězdiček od 1 do 4.

  • 1 * – Min. 6°C pod nulou – skladování potravin v řádu dnů
  • 2 * – Min. 12°C pod nulou – potraviny lze skladovat několik týdnů
  • 3 * – Min. 18°C pod nulou – standard pro dlouhodobější skladování v řádu měsíců
  • 4 * – Méně než 18°C pod nulou – dlouhodobé skladování, ale taky vyšší spotřeba

Klimatické třídy

Tímto parametrem se příliš mnoho lidí nezabývá, přesto může hrát roli a je dobré o něm vědět. Klimatická třída označuje rozmezí teplot, ve kterých bude mrazák optimálně a efektivně pracovat. Nižší nebo vyšší teploty mohou vést ke snížení výkonu či životnosti a zvýšení spotřeby. Třídy jsou následující:

  • SN – Subnormální od 10° do 32°C
  • N – normální od 16° do 32°C
  • ST – subtropická od 18°C do 38°C
  • T – tropická od 18 do 43°C

Zpravidla je v našich končinách dostačující třída N (normální), ale pokud chcete mít mrazák na nějakém specifickém místě (např. v chladném sklepě), zauvažujte o vhodnější třídě (např. SN).

Funkční vybavení

Podobně jako lednice mohou mít i moderní mrazáky všelijaké praktické funkce, které zefektivní jejich provoz. Za tyto funkce si ale obvykle připlatíte, proto je vhodné zvážit, zda jsou pro vás skutečně důležité. Setkat se můžete např. s těmito možnostmi:

  • AllFrost – O této funkci jsme se už zmínili. Jde o rovnoměrnou distribuci vzduchu a zajištění optimální teploty ve všech částech mrazáku. Setkat se můžete s více názvy.
  • NoFrost nebo FrostFree – Velmi užitečný systém. Odmrazování lednic a mrazáků patří mezi nejméně oblíbené práce. S touto funkcí už nic takového dělat nemusíte.
  • SuperFrost – Funkce, která na určitou dobu sníží teplotu pod stálou úroveň a umožní rychlejší zamrazení většího objemu potravin naráz. Můžete se setkat i s jinými obchodními názvy.

Video

Ceny mrazáků

S jakou finanční investicí počítat při pořizování kvalitního mrazáku?

Mrazáky do 5000 Kč

Samostatné mrazáky nejsou právě levná záležitost, a proto se v této cenové kategorii setkáte pouze s omezeným výběrem, který bude navíc zahrnovat především velmi malé šuplíkové modely s objemem nejčastěji pod 100 l. Pro menší domácnost o 1 až 3 osobách to však může stačit. V této ceně můžete koupit i objemnější pultové modely s kapacitou i 200 nebo více l.

Mrazáky do 10 000 Kč

V této kategorii najdete většinu nejprodávanějších mrazáků, a to samostatných šuplíkových, ale i pultových modelů. Objem je nejčastěji do cca 250 až 300 l. Setkat se můžete i s velmi efektivními modely v energetické třídě A+++.

Mrazáky nad 10 000 Kč

V této ceně už seženete velmi dobře vybavené mrazáky s kapacitou podle potřeby.

Nejlepší značky mrazáků

Které značky mrazáků jsou zárukou kvality a spolehlivosti? Máme pro vás alespoň pár tipů…

  • Candy – Tato značka nabízí slušný výběr a řadu velmi oblíbených modelů. Jde především o méně až středně objemné šuplíkové varianty. Cena je dostupná a kvalita přitom solidní. Většinou jde ale o modely v kategorii A+, nejlépe A++.
  • Beko – Původem turecká firma Beko se u nás dlouhodobě těší velké oblibě. Platí to i pro její mrazáky. V nabídce najdete především větší šuplíkové, ale i pultové modely.
  • Gorenje – Značka nabízí velký výběr všech typů mrazáků. Většina z nich se těší velmi dobrému hodnocení v testech mrazáků a cena přitom není přemrštěná.
  • Whirlpool – Tato známá americká značka nabízí taky velmi rozmanitý výběr v různých cenových relacích.

Nejčastější otázky nakupujících

Čemu se při zmrazování a uchovávání potravin vyhnout?

Především se řiďte teplotou v mrazáku a podle toho omezte délku skladování potravin. Potraviny nezamrazujte v původních obalech, předělejte je do vhodných náhradních obalů např. z polyetylenu. Vyhněte se zmrazování plechovek nebo skleněných lahví (riziko prasknutí, exploze). Mrazák otevírejte co nejméně a na co nejkratší dobu.

Co by se nemělo zamrazovat?

Pro uchovávání v mrazáku se nehodí vodnaté druhy zeleniny a ovoce, které ztrácejí po rozmrazení své chuťové vlastnosti. Taky byste neměli mrazit tepelně neupravená vejce, houby ani brambory. Mrazák nesvědčí ani nízkotučným mléčným produktům. Vysokotučné mrazit můžete. Vždy se vyvarujte opětovnému zamrazování již jednou rozmrzlých potravin a taky zamrazování teplých surovin nebo pokrmů – vždy je zamrazte až po úplném vychladnutí.

Jak správně rozmrazovat?

Za nejlepší způsob (hygienicky nejbezpečnější a nejšetrnější vůči surovinám a obsahu živin) je považováno rozmrazování v lednici, toto řešení je ale samozřejmě taky nejpomalejší. Rychlejší je rozmrazování ve studené vodě. Vodu je třeba každých pár desítek minut měnit a suroviny musí být neprodyšně zabaleny. Po rozmrazení je nutné okamžité zpracování surovin.

Nejrychlejší je rozmrazování v mikrovlnné troubě. Toto řešení je ale velmi zrádné a spíš nouzové. Jednak je silně nešetrné a za druhé dochází k nerovnoměrnému ohřevu, což může suroviny poškodit. Například větší kus masa může být na povrchu již prakticky „uvařený“ a uvnitř ještě zmrzlý. Je jasné, že takové maso je z gastronomického hlediska znehodnocené.

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
Pultové mrazáky
#1Beko HSA 29530

Energ.třída: A++
Vnitrní objem: 284 l
Mrazicí výkon: 17 kg/24h
Akumulační doba: 67 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]8990 Kč Číst recenze
#2Electrolux EC2233AOW1
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 223 l
Mrazicí výkon: 20 kg/24h
Akumulační doba: 53 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]9990 Kč Číst recenze
#3Whirlpool WHM 22113
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 215 l
Mrazicí výkon: 20 kg/24h
Akumulační doba: 60 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]7990 Kč Číst recenze
#4ZANUSSI ZFC21400WA
Energ.třída: A+
Vnitrní objem: 210 l
Mrazicí výkon: 14 kg/24h
Akumulační doba: 28 h
Klimatická třída: SN, N, ST, T
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]6890 Kč Číst recenze
Šuplíkové mrazáky
#1SIEMENS GS54NEW40
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 353 l
Mrazicí výkon: 22 kg/24h
Akumulační doba: 25 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]15990 Kč Číst recenze
#2BEKO RFSA 240 M21W
Energ.třída: A+
Vnitrní objem: 215 l
Mrazicí výkon: 14 kg/24h
Akumulační doba: 16 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 5 text="true" tooltip="true"]6490 Kč Číst recenze
#3BOSCH GSN54AW45
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 323 l
Mrazicí výkon: 22 kg/24h
Akumulační doba: 25 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]16990 Kč Číst recenze
#4Liebherr GP 1486
Energ.třída: A+++
Vnitrní objem: 104 l
Mrazicí výkon: 11 kg/24h
Akumulační doba: 32 h
Klimatická třída: SN, T
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]10490 Kč Číst recenze
0 Sdílení