Kuchyně

Nejlepší sypané čaje – test, recenze a zkušenosti

Šálek sypaného čajeČaj lze zajisté zařadit mezi vůbec nejznámější a nejoblíbenější horké nápoje na světě. Ačkoli má pravý čaj povzbudivé účinky podobné kávě, kulturně si ho většina lidí spojuje s chvílemi klidu. V mnoha zemích a kulturách je pití čaje důležitým obřadem, kterému je věnována vrcholná péče. Každý z nás pravděpodobně někdy čaj pil. Kdekdo ho pije velmi často. V našich zeměpisných šířkách se však čaji nepřikládá velká váha a jeho kvalitě i způsobu konzumace je věnována spíše menší pozornost. Pokud chcete svou „čajovou kulturu“ pozvednout o něco výše, jistě se vám bude hodit tento článek.

Budeme se v něm věnovat výběru nejlepšího čaje podle vaší chuti. Ale to není vše. Máme v úmyslu nabídnout vám sice stručného, ale co nejkomplexnějšího průvodce světem, nakupováním a přípravou i pitím čaje. Zkrátka se vám budeme snažit nabídnout maximum informací o tomto nápoji, který pohladí na duši i na těle.

Naším prvořadým úkolem však bude nasměrovat vás především k výběru čaje, který vám bude nejlépe chutnat a vyhovovat. Proto budeme velkou část textu věnovat druhům čajů – a to z různých hledisek. Od složení a výroby až po formu nebo způsob přípravy a konzumace. Jistě mezi všemi možnostmi najdete takovou, která vás osloví. A možná budete chtít postupně vyzkoušet vše, co komplikovaný svět čaje nabízí.

Abychom nezůstávali jen u obecných poznatků, máme pro vás i tipy na konkrétní čaje. Do žebříčku jsme zařadili nejoblíbenější a nejprodávanější druhy současnosti. Poradit se můžete i s uživatelskými recenzemi čajů nebo různými odbornějšími testy.

Nejlepší čaje na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Kusmi Tea
Náš vítěz - nejlepší prémiové čaje

Kusmi Tea mají za sebou neuvěřitelnou 150 letou historii. Nabízí 70 druhů černých, zelených a bylinných čajů prémiové kvality. Vůně, chuť i směr pro maximální požitek. Doporučujeme například fantastický bílý čaj Alain Ducasse.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#2Oxalis
Nejlepší prodejce kvalitních čajů

Značka Oxalis je známa nejen jako zpracovatel kvalitních čajů, nýbrž jako dovozce a distributor. A to už více jak 25 let. Mezi nejprodávanější čaje patří například Ájurvédský čaj Tulsi, Assam Guwahati OP blend nebo Darjeeling Ambootia FTGFOP1 Autumnal BIO.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#3ManuTea
Prémiové sypané čaje z celého světa

Pokud toužíte ochutnávat kvalitní prémiové sypané čaje z celého světa, rozhodně si vyberete u ManuTea. 99% zákazníků je spokojena, proč byste nebyli i vy? Ochutnejte třeba zelený čaj GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN, bílý dračí čaj nebo ROOIBOS TROPICKÁ SAMBA.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#4Dilmah
Nejlepší ceylonské čaje

Pokud si chcete pochutnat na pravém Ceylonském čaji, zkuste sáhnout po ručně sbíraných a sušených čajích značky Dilmah. Sypané i sáčkové čaje. Doporučujeme například Ceylon Gold, zelený čaj s marockou mátou nebo Green Rooibos Coconut & Mango.
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#5Sonnentor
Nejlepší české čaje

Bylinné a kořeněné čaje, jejichž ingredience pocházejí z ekologického zemědělství. Můžeme je tedy směle označit za BIO čaje. Vše vzniká na Jižní Moravě a mimo čajů zde nakoupíte také božské koření.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#6Ahmad Tea
Londýnské čaje

Černé, zelené, ovocné a bylinné čaje od rodinné firmy se sídlem ve Velké Británii. K dostání v 80 zemích světa. Ochutnejte jejich černý čaj Ceylon Pure, Earl Grey nebo proslulý Darjeeling.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu

Jak vybrat čaj?

Podle jakých měřítek si vybrat čaj, který by se mohl stát pevnou součástí vašeho života? Důležité je vybrat si především druh, který vám bude nejvíce sedět a odpovídat vaší „nátuře“. Z praktického hlediska je pak podstatné, v jaké formě budete čaj nakupovat. Zajímat vás zajisté bude kvalita, země původu, ale i všední věci, jako je třeba cena. Ke všemu se postupně dostaneme.

Japonský rituál přípravy čaje

Co je vlastně čaj?

Tato otázka se může zdát trochu zvláštní, protože odpověď na ni každého ihned napadne. Ale zdání někdy klame. Zvláště v českém prostředí se jako „čaj“ často označují i nápoje, které s originálním významem nemají nic moc společného. Typicky jde o výluhy z nejrůznějších bylinek.

Každý našinec zná výrazy jako: heřmánkový čaj nebo mateřídouškový či meduňkový čaj. De facto přitom o čaj v pravém smyslu nejde. To v podstatě platí pro ovocné i bylinné „čaje“ obecně. Nicméně i jim budeme samozřejmě věnovat prostor, vzhledem k jejich obrovské oblibě a rozšíření nejen u nás, ale v mnoha zemích světa. Pojem čaj může mít tedy v češtině dvě definice. Jednu širší a jednu užší:

  • Čaj je v širším smyslu nálev, roztok či výluh z nejrůznějších rostlin (zejména bylinek, koření či částí ovoce nebo kůry). Připravuje se louhováním nebo spařením v horké vodě. Historicky se používal především pojem odvar a tento druh nápojů je u nás znám už odnepaměti. Tyto nápoje se však používaly především v lidovém léčitelství.
  • Čaj v užším, originálním, smyslu je však výluh z lístků čajovníku. Do Evropy se rozšířil během 17. století. K nám se pravý čaj dostával až během 19. a počátkem 20. století. Oblíbený sáčkový čaj se objevil teprve v 60. letech minulého století.

Etymologie slova čaj a té

Samotné slovo čaj má taky zajímavý původ. Ještě v 19. století se běžně užívalo slovo „thé“ – z angl. tea (čaj). Teprve posléze tento pojem vytlačilo dodnes užívané slovo: čaj. To má původ v čínštině (chá). K nám však putovalo přes turečtinu a perštinu (cay, čay). Slovo čaj je nyní společné většině slovanských jazyků. Dalším světovým pojmem je té (tea, thé, té,…). Vychází z jihočínských dialektů nebo malajštiny a sdílí ho většina germánských a románských jazyků.

Kde se vzal čaj?

Na rozdíl od kávy je původ čaje zahalen mlhou tajemství. Většina znalců nepochybuje, že jeho kolébkou je jihovýchodní Asie, především jižní Čína. Tato země má několik legend o objevu čaje, které jsou zajisté fiktivní – ověřený je jen fakt, že znalost čaje je v těchto částech Asie velmi prastará. Sahá hluboko do starověku, možná i pravěku.

Za rozšíření čaje do Evropy a zbytku světa však vděčíme především Britům a jejich Východoindické společnosti, která čaj začala dovážet již v 17. století. Později se Britové věnovali i rozvoji pěstování čaje na nových a nových místech. Dodnes je čaj jedním ze symbolů Anglie.

Lístky zeleného čaje

Jak se čaj pěstuje?

Originální čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis). Jde o stálezelený keř, který má původ v již zmíněné jihovýchodní Asii. Některé varianty rostliny mohou dorůstat mnohametrové výšky. Na plantážích se však typicky pěstují velmi nízké rostlinky kolem 1 m výšky. I kvůli snadnému sběru listů, které jsou právě tím, co je na této rostlině zajímavé. Z nich se totiž vyrábí čaj. Klasická metoda výroby čaje sestává z několika etap:

  1. Sklizeň
  2. Zavadnutí (lístky se nechávají cca 10 hodin zavadnout)
  3. Rolování lístků, při němž se naruší struktura a uvolní šťávy
  4. Fermentace (resp. oxidace)
  5. Sušení
  6. Třídění

Z těchto fází patří k nejvýznamnějším fermentace. Zejména proto, že právě v této fázi dochází k rozlišení jednotlivých základních druhů pravého čaje.

Druhy čaje

Pojďme nyní k možná nejdůležitější kapitole (alespoň pro konečného konzumenta). Zvolit si správný druh čaje patří k hlavním úkolům potenciálního milovníka tohoto nápoje. Základní druhy čaje se liší především právě dle fáze fermentace.

Zelené čaje

Lze je označit za velmi mladé čaje, které takřka neprocházejí fází fermentace. Lístky zůstávají velmi svěží (zelené). Tento čaj proniká na západ zejména v posledních dekádách. Stává se součástí zdravého životního stylu. Studie ukazují, že může mít podobné zdravotní účinky jako káva.

  • Snížení rizika některých rakovin
  • Snížení rizika úmrtí na kardiovaskulární choroby
  • Snížení rizika poruch kognitivních funkcí (mentální zdraví)
  • Vliv na spalování tuků (složka katechiny)
  • Regulace hladiny cholesterolu

Zelený čaj má jemnější chuť než černý. Obsahuje taky méně kofeinu. Louhuje se krátce (1-2 minuty) – a to ve vodě, která prošla varem, ale následně zchladla na cca 70 až 80°C. Teplejší voda způsobí vyluhování tříslovin. Nejznámější jsou japonské a čínské zelené čaje. Značně se pěstují i v Koreji.

Sušení čaje

Modrozelené (též polozelené) čaje

Fermentace je předčasně ukončena. Lístky jsou jemně nahnědlé. Tyto čaje nazývané čínsky oolong u nás nejsou příliš známé. Pěstují se v některých částech Číny a na Tchaj-wanu.

Tento typ čaje se zalévá poměrně horkou vodou (82 až 98°C) a podobně jako u zeleného lze dělat více nálevů (vícekrát čaj zalít) – až pět. Chuť se s každým nálevem zjemňuje. Nejlepší je prý u třetího až čtvrtého. Má o něco méně kofeinu než černé čaje.

Bílé čaje

Prochází jemnou fermentací (oxidací). Definice není zcela jasná. Obecně se však dá říct, že tyto čaje mají poněkud nasládlejší chuť než zelené. Jsou velmi jemné. U nás jsou poměrně málo známé.

Černé čaje

Nejoblíbenější čaje západního světa. Procházejí dlouhou/plnou fermentací. To dává lístkům specifickou tmavou barvu a výsledná vůně i chuť je silnější, intenzivnější než u jiných čajů. Zajímavou výhodou je i podstatně delší trvanlivost. Má taky obvykle nejvyšší obsah kofeinu.

Bylinné a ovocné čaje

Do této kategorie patří u nás tolik oblíbené odvary a nálevy z nejrůznějších bylinek či ovoce. Konkrétní vlastnosti (i zdravotní) jsou pochopitelně plně závislé na konkrétní použité rostlině či rostlinách v případě směsí.

Do této kategorie lze zařadit i některé světové varianty. Za všechny lze jmenovat např. jihoamerické maté, což je nálev z lístků cesmínu, nebo třeba africký rooibos z keře čajovec (někdy známý jako červený čaj).

Složení čaje

Pravý čaj obsahuje celou řadu účinných látek. Mezi nejpodstatnější patří katechinové polyfenoly (někdy nesprávně nazývané taniny). Další podstatnou látkou je kofein, pak pryskyřičné látky a některé vitamíny a minerály – např. hořčík, vápník, draslík a další. Tyto látky se podílejí na fyziologických účincích čaje.

Stojí za zmínku, že čajovník obsahuje více kofeinu než kávovník. Rovněž podíl kofeinu v „sušině“ je vyšší. Ve výsledném nápoji (výluhu) je však obvykle na objem kofeinu sytější káva.

Forma čaje

Jakou formu čaje zvolit? Z hlediska zpracování je k dispozici několik možností. Lístkové, zlomkové, drcené a práškové – seřazeno podle míry zpracování. Platí poměrně jednoduché pravidlo. Lískové čaje jsou nejkvalitnější a dále kvalita klesá tím, jak se dílky směsi „zmenšují“. Celá věc je sice v reálu trochu složitější, ale v principu to tak funguje.

Prémiové lístkové čaje jsou drahé a u nás málo běžné. Často jsou ručně tříděné od stonků a dalších nepatřičností. Drcené, běžné a lacinější čaje jsou často vyráběny z nejrůznějších směsí a drť obsahuje i „odpad“ – tedy stonky apod. Drť má obvykle však silnější a více hořkou chuť, což mnoho západních konzumentů preferuje. I to je důvod, proč jsou právě tyto čaje u nás nejobvyklejší.

Sypaný čaj

Balení

S kvalitou souvisí i balení. U nás tolik oblíbené sáčkové/pytlíkové čaje jsou obvykle nižší až nevalné nebo zoufalé kvality (tedy ve srovnání se sypanými). Typicky se do sáčku dávkuje výše zmíněná drť nebo i prach.

V rámci této kategorie však existují velké kvalitativní rozdíly a i spousta znalců si najde favority mezi porcovanými sáčkovými čaji. Důvodem může být nejen obvykle nižší cena a vyšší pohodlí přípravy, ale i specifická chuť, která zkrátka leckomu plně vyhovuje.

Přesto stojí minimálně za vyzkoušení i čaj v sypané podobě, který poskytne úplně jiný rozměr chutí a vůní. Nezapomeňte, že tento čaj by měl být uchováván v uzavřených, vzduchotěsných baleních či nádobách.

Pamatujte, že čaje – zejména méně fermentované – mají omezenou životnost. Kupujte jen množství, které stihnete včas zkonzumovat.

Tipy na přípravu čaje

Něco o přípravě už jsme zmínili v kapitole o druzích čaje. Existuje bezpočet způsobů přípravy a pití čaje. Svá pravidla má anglický čaj o páté stejně jako japonský čajový obřad. Zde bohužel není prostor k důkladnému popsání byť jediného z těchto rituálů, omezíme se proto na několik obecných rad:

  • Čaj se připravuje typicky z převařené vody. U některých čajů se však nechává zchladnout třeba až na 70°C nebo méně. Rozpětí je cca 60 až 98 nebo i 100°C podle druhu čaje. Nejvyšší teploty typicky snáší či vyžaduje černý čaj. Pro tyto účely jsou vhodné rychlovarné konvice s regulací teploty, které běžně seženete i v českých obchodech.
  • Čaje na rozdíl od kávy se obvykle dají zalévat vícekrát. Některým, jako je zelený či modrozelený vyloženě svědčí více nálevů. U dalších nálevů se má zvýšit teplota vody i délka louhování.
  • Čaj se obvykle louhuje od cca 30 vteřin do 5 minut. Nejdelší louhování snáší černý čaj – až 5 minut.
  • Čaj lze dochutit mlékem či citronem, ale až po vylouhování.

Ceny čaje

Kolik stojí kvalitní čaj? Porovnání relací je obtížné, protože pochopitelně záleží na formě, gramáži a dalších faktorech. Zde je aspoň velmi orientační přehled…

✅ Čaje do 100 Kč

V řádu desítek korun můžete zakoupit především menší až střední balení bylinných nebo ovocných čajů. S kvalitním originálním čajem zde příliš nepočítejte.

✅ Čaje do 500 Kč

V této ceně lze najít velká balení, anebo solidní kvalitu. Pořídit lze originální sypané čaje v baleních i 250 až 500 g. Mezi oblíbené a slušné značky patří např. Ahmad Tea, Impra či Twinings a další.

✅ Čaje nad 500 Kč

Především sypané originální čaje vyšší až vysoké kvality. Případně lze pořídit poměrně velká balení až 1 kg.

Nejlepší značky čaje

Které značky čajů stojí za pozornost?

  • Oxalis – Velmi dobrá značka, která nabízí i špičkové sypané čaje. Najdete u ní nejrůznější druhy, nechybí ani bylinné či ovocné čaje. Převážně vyšší ceny.
  • Sonnentor – Česká značka, která nabízí nejrůznější druhy čajů v bio kvalitě. Obrovský výběr.
  • Ahmad Tea – Velmi známá značka, která nabízí kombinaci kvality a rozumné ceny. Patří u nás k mimořádně oblíbeným.
  • ManuTea – Zajímavý výběr především bylinných čajů v dobré kvalitě.
  • KusmiTea – Značka, která nabízí i prémiové a exkluzivní čaje. Především zelené a černé, ale i jiné.
  • Dilmah – Značka, která u nás nabízí především ceylonské čaje. Velmi dobrá kvalita.
  • Grešík – Domácí značka. Obrovský výběr především bylinných a ovocných čajů.
  • Tarlton – Značka s osvědčenou kvalitou. Solidní výběr.

FAQ

Jaké jsou nejlepší a nejzdravější čaje podle druhu?

  1. Zelený čaj
  2. Bílý čaj
  3. Oolong
  4. Černý čaj
  5. Pu-erh
  6. Rooibos
  7. Yerba maté
  8. Heřmánkový čaj
  9. Mátový čaj
ProduktInfoHodnocení
#1Kusmi Tea
Náš vítěz - nejlepší prémiové čaje

Kusmi Tea mají za sebou neuvěřitelnou 150 letou historii. Nabízí 70 druhů černých, zelených a bylinných čajů prémiové kvality. Vůně, chuť i směr pro maximální požitek. Doporučujeme například fantastický bílý čaj Alain Ducasse.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#2Oxalis
Nejlepší prodejce kvalitních čajů

Značka Oxalis je známa nejen jako zpracovatel kvalitních čajů, nýbrž jako dovozce a distributor. A to už více jak 25 let. Mezi nejprodávanější čaje patří například Ájurvédský čaj Tulsi, Assam Guwahati OP blend nebo Darjeeling Ambootia FTGFOP1 Autumnal BIO.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#3ManuTea
Prémiové sypané čaje z celého světa

Pokud toužíte ochutnávat kvalitní prémiové sypané čaje z celého světa, rozhodně si vyberete u ManuTea. 99% zákazníků je spokojena, proč byste nebyli i vy? Ochutnejte třeba zelený čaj GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN, bílý dračí čaj nebo ROOIBOS TROPICKÁ SAMBA.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#4Dilmah
Nejlepší ceylonské čaje

Pokud si chcete pochutnat na pravém Ceylonském čaji, zkuste sáhnout po ručně sbíraných a sušených čajích značky Dilmah. Sypané i sáčkové čaje. Doporučujeme například Ceylon Gold, zelený čaj s marockou mátou nebo Green Rooibos Coconut & Mango.
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#5Sonnentor
Nejlepší české čaje

Bylinné a kořeněné čaje, jejichž ingredience pocházejí z ekologického zemědělství. Můžeme je tedy směle označit za BIO čaje. Vše vzniká na Jižní Moravě a mimo čajů zde nakoupíte také božské koření.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#6Ahmad Tea
Londýnské čaje

Černé, zelené, ovocné a bylinné čaje od rodinné firmy se sídlem ve Velké Británii. K dostání v 80 zemích světa. Ochutnejte jejich černý čaj Ceylon Pure, Earl Grey nebo proslulý Darjeeling.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
0 Sdílení